Polska kuchnia jest pożywna, smaczna i ma długoletnią tradycję. Kształtowała się pod wpływem kilku innych kultur i do dziś są w niej widoczne inspiracje z kuchni innych krajów. Możemy być dumni, z tego co rodzime – przypominamy tradycyjne receptury na wybrane dania.
Polskie dania to połączenie lokalnych nawyków i tradycji oraz wpływów sąsiadujących narodów. Można dostrzec m.in. elementy kuchni żydowskiej, niemieckiej czy ukraińskiej, a nawet tatarsko-tureckiej. Przez wieki dla Polski charakterystyczna była różnorodność etniczna ze względu na jej położenie w sercu Europy, co prowadziło też do kulinarnych inspiracji.
Polską kuchnię można podzielić na różne regionalne odmiany – m.in. wielkopolską, lubelską, podlaską, śląską, kaszubską, pomorską, podhalańską, kurpiowską, mazurską i warmińską czy kresową i małopolską i mazowiecką.
Dania polskie – bogata tradycja średniowiecza
Kuchnia staropolska wyróżniała się między innymi dużą liczbą zup. Królowały w niej m.in. ziemniaki czy kapusta, ale chętnie korzystano również z mięsa, nabiału oraz skarbów z lasu (jak grzyby, borówka i inne owoce). Ceniono prostotę i lokalne produkty. W przepisach średniowiecznych królowały warzywa, produkty rolne (żyto, pszenica, kasze), dziczyzna, drób i inne mięsa. W dawnych czasach jedzono to, co można było samodzielnie wyhodować.
Powszechnie używane były też zioła i przyprawy – jak na przykład pieprz, majeranek, koperek, natka pietruszki, gałka muszkatołowa czy jałowiec. Dzięki nim dania zyskują charakterystyczny smak. Liczne polskie dania bazują też na kiszonkach – popularna jest kiszona kapusta, buraki czy ogórki.
Dania polskie, których warto spróbować
Tradycyjne smaki słowiańskie goszczą na naszych stołach do dzisiaj, mimo że polska kuchnia bardzo zmienia się pod wpływem dań włoskich, azjatyckich czy innych. Podpowiadamy, które potrawy, bazujące na tradycyjnych przepisach, warto sobie przypomnieć:
• staropolski żurek z jajkiem i kiełbasą;
• zupa ogórkowa – charakterystyczne danie na bazie kiszonych ogórków;
• krupnik – tradycyjna, gęsta zupa na bazie rosołu lub bulionu, w której głównym składnikiem jest kasza jęczmienna. Nazwa zupy pochodzi właśnie od tej kaszy. Ma bogaty smak i jest sycąca.
• tatar – świeże mięso wołowe podawane z żółtkiem jajka;
• śledzie w śmietanie z jabłkami – śledzie są marynowane w śmietanie i mieszaninie octu z dodatkiem cukru. Dodaje się do niego pokrojone jabłka, które nadają daniu świeżości i słodyczy;
• smażone na złoto placki ziemniaczane;
• pierogi serwowane z kleksem kwaśnej śmietany oraz cebulką;
• golonka podawana z ziemniakami, kapustą zasmażaną i chrzanem;
• pieczona kaczka z jabłkami, burakami, opiekanymi ziemniakami i sosem żurawinowym;
• szarlotka z polskich odmian jabłek – najlepiej z szarej renety albo papierówki;
• sernik z prawdziwego twarogu z masłem i jajkami.
Materiał zewnętrzny