Naleśniki to proste danie mączne smażone na patelni. Jest niewymagające i stanowi dobry wybór zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Cienkie placki są w stanie pomieścić mnóstwo dowolnie wybranego nadzienia. W tym artykule przedstawiamy przepis na kakaowe naleśniki z twarożkiem. Jeśli więc poszukujesz przepisu na słodko, trafiłeś w odpowiednie miejsce!
Naleśnikowe patenty
Zanim przejdziemy do przepisu, udzielimy Ci kilka cennych wskazówek, dzięki którym przygotowywania naleśników będzie prostsze. Jeśli masz taką możliwość, świetnym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w patelnię przeznaczoną do smażenia naleśników. Charakteryzuje się niskimi brzegami i nieprzywierającą powłoką — jeśli więc często smażysz naleśniki, będzie to idealny produkt.
Pamiętaj także, by nie przesadzać z ilością tłuszczu. Niewielka porcja oleju wystarczy, by usmażyć przynajmniej kilka naleśników. Zbyt duża ilość z kolei sprawi, że będą ciężkie i tłuste.
Kakaowe naleśniki z twarożkiem — przepis
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 100 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- szczypta proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 300 g twarogu
- 2 łyżki cukru
- 100 ml śmietanki kremówki
Przepis:
W misce umieść jajka i mleko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie cukier i szczyptę soli. Całość miksuj, dodając stopniową mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstaw je na około 20 minut. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie.
Twaróg zmiksuj wraz z cukrem i śmietanką kremówką. Powinien być gładki. Następnie przejdź do smażenia naleśników. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju umieszczaj porcje ciasta. Zmieniaj strony, gdy zauważysz pęcherzyki i smaż aż do zarumienienia. Do ciepłych naleśników dodawaj twarogową masę i zawijaj. W zależności od preferencji możesz dodać także wybrane owoce lub cukier puder. Smacznego! Kakaowe naleśniki gotowe. Zachęcamy także, abyś sprawdził przepis na babkę czekoladową!